Vår av Tove Ditlevsen

Her får du hjelp til å tolke Tove Ditlevsens novelle “Vår” fra 1944. Vi ser på novellens motiv og tema, og hjelper deg med å analysere komposisjon, fortellerteknikk, personer, miljø og språklige virkemidler. 

Oppgaven ble gitt til eksamen i norsk hovedmål, vår 2019.

Oppgave 4

Vedlegg:

«Vår» av Tove Ditlevsen, 1944

Tolk novellen.

Kommentar: Du skal skrive om både form og innhold i novellen. Du skal bruke relevant fagspråk og konkrete eksempler fra teksten.

Se et utdrag fra analysehjelpen:

Det fysiske miljø avspeiler handlingen

Det meste av handlingen foregår under en snøstorm. Mannen kan se stormen gjennom kafévinduet: “Han så ut på den hvite gaten hvor folk kjempet seg frem mot snestormen med hendene for ansiktet.” Gaten beskrives som hvit, og folk må holde seg for ansiktet fordi stormen er så voldsom. På samme måte kan vi si at det er en storm inni mannen. Den representerer hans opprørte følelser som skyldes redselen for å miste kvinnen.

Selv om kvinnen kommer inn på kaféen og er full av snø banker hun det bare av og varmer hendene litt. Hun legger i stedet vekt på at våren er på vei: “Har du lagt merke til at der er begynt å bli vår?” Han svarer nei på spørsmålet hennes, noe som får henne til å le. Det er derfor nærliggende å forbinde våren med kjærligheten. Hun er nyforelsket og befinner seg dermed symbolsk i våren. Fra hans vinkel er det hele bare en snøstorm...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Vår av Tove Ditlevsen

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 01.04.2020
    Skrevet av Elev på Vg3
    Alt du trenger
  • 10.02.2020
    god