[0]

Utrolig kul dame

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Utrolig kul dame». Novellen er skrevet av Marie Aubert og ble utgitt i novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem i 2016. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Novellens klimaks kommer når jeg-personen forteller at hun er gravid og Mathias reagerer med raseri

Mellom novellens vendepunkt og klimaks går det ganske kort tid. Som en siste nødløsning for å stoppe at Mathias skal gjøre det slutt, sier jeg-fortelleren: «Jeg er gravid». Mathias reagerer med raseri: Han smeller hånden i veggen og sier «Faen i helvete». Nå er klimaks i novellen nådd.

Dette er et spent øyeblikk av flere grunner. For det første er Mathias sinte reaksjon et tegn på at han overhodet ikke ønsker dette barnet. Det står i sterk motsetning til jeg-personens ønsker. Her kolliderer to svært ulike forventninger.

For det andre vet vi lesere at jeg-fortelleren bløffer. Hun har løyet, slik at hun skal få beholde Mathias. Dette tydeliggjøres ved at fortelleren vurderer: «Snart er det for seint å si at det er tull.» Helt frem til Mathias slår i veggen har hun fortsatt mulighet til å angre seg.

Etter slaget er det ingen vei tilbake, da må hun stå i løgnen. Da er hun liksom «gravid». Etter dette roer det seg ned frem mot novellens avslutning. Mathias forteller om graviditeten til sin eks Cathrine. Han er mer trist, ikke lenger sint...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Utrolig kul dame

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.