[0]

Ute med hunden

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Ute med hunden». Novellen er skrevet av Frode Grytten og ble utgitt i novellesamlingen Popsongar i 2001. 

Novellen handler om en mann som vil drukne hunden Bob, da han mener hunden er årsak til problemer i ekteskapet. Han kaster Bob i sjøen, men hunden overlever og viser uventet oppførsel. Mannens bitre holdning skildres tydelig gjennom hans observasjoner av omgivelsene.

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

«Ute med hunden sin handling finner sted innenfor én kveld hvor hovedpersonen nesten dreper hunden Bob. Det skjer like fullt langt mer i novellen. Fortelleren tenker over hvorfor han vil drepe Bob. Gjennom disse tankene får vi lesere servert en rekke tilbakeblikk. Det avdekkes gradvis mer og mer informasjon om Bob, kona og generelt meninger hovedpersonen har til både dem og til samfunnet. Her er et eksempel:

Det er ei sjuk bikkje. Det er ei morbid bikkje. Ta for eksempel vanen med å springe etter likbilar, ingen andre kjøretøy interesserer bikkja seg for, bare likbilar. Ser Bob ein likbil, tar bikkja garantert ut. Det er di skuld, seier alltid kjerringa. Det er du som bestemmer korleis bikkja blir.

Eg protesterer kvar gong, men kjerringa masar på same leksa.

Som du kan lese er det snakk om noe som har skjedd og er dermed tilbakeblikk. Imidlertid virker det å skje flere ganger, det er ikke et enkelttilfelle. Dermed er også presens verbform brukt, ikke preteritum. Bikkja pleier å løpe etter likbiler. Hovedpersonen synes dette er morbid og sykt, men kjerringa «seier alltid» at det er hans skyld at Bob gjør dette.

Tilbakeblikk er altså et litterært virkemiddel som i «Ute med hunden» brukes for å fortelle historien rundt Bob og gradvis male et større bilde, slik av vi lesere kommer tettere på bakgrunnen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Ute med hunden

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.