Analyse

På de neste sidene får du hjelp til å analysere «Unnskyld, unnskyld, unnskyld». Novellen er skrevet av Marie Aubert og kom ut i 2016. Den ble utgitt i Kan jeg bli med deg hjem.

Vi vil fokusere på følgende punkter i analysehjelpen:

Hvis du trenger mer hjelp til å komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi at du leser vår generelle veiledning til noveller:

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Novellen avsluttes uoppklart

Det virker som både Majas far og Maja slites ut av situasjonen. Noe bør skje, kan hende hadde det hjulpet om Majas far lot Nina flytte inn, slik at hun kan bidra i oppdragelsen. 

Kan hende må faren jobbe beinhardt med seg selv for å oppdra Maja bedre enn han gjør i dag. Og kan hende bør Maja tilbringe mindre tid med faren og mer tid med moren. Hverken Maja eller Majas far er tjent med at Maja er ekstremt ulydig og egenrådig og at faren svarer på dette med å bruke vold. 

Situasjonen er uholdbar og det er bare tidsspørsmål før noe skjer, men vi lesere får ikke noe klart svar på det. I stedet kan vi selv forestille oss fortsettelsen. En mulighet er at selv om Maja foreløpig har holdt slaget skjult for moren, vil hun etter hvert fortelle det allikevel.

En slik tolkning forsterkes av den underlige måten novellen avsluttes på: 

Hun snur seg og ser på meg mens Kathinka henger opp jakka hennes. Hun slipper ikke blikket mitt. 

Dette er rett etter at Maja som bestilt har fulgt farens bønn om å lyve om skaden, og i stedet fortelle at hun «fikk slengtauet i ansiktet.» Blikket kan tolkes på flere måter. Maja ser slik på faren for å liksom vise at hun gjør som han ber om, men at han bør vite å verdsette dette.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn