[0]

Unnskyld, unnskyld, unnskyld

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Unnskyld, unnskyld, unnskyld». Novellen er skrevet av Marie Aubert og ble utgitt i novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem i 2016. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Forholdet til Maja er preget av både kjærlighet, frustrasjon og tilkortkommenhet

Det er åpenbart ikke greit at faren slår sin datter Maja. Kanskje er det spesielt alvorlig fordi Maja er fullstendig forsvarsløs, uten en annen voksenperson i leiligheten til å kunne gripe inn.

Likevel er novellen i stand til å vise en viktig nyansering. Bare fordi faren er voldelig mot Maja, betyr ikke det at han ikke er glad i henne. Den sterke angeren er et tydelig tegn på det. 

I tillegg legger han selv merke til hvor rørt og stolt han er av Maja, og bruker kjælenavnet «jenta mi» om henne, samt fletter håret hennes etter beste evne. Majas far kan også være snill og omsorgsfull.

Kjærligheten til Maja er imidlertid ikke nok. Den alene kan ikke få hverdagen til å gå rundt. Majas far kommer til kort, det blir krangling og problemer om morgenen. Faren er frustrert og klarer ikke få Maja til å oppføre seg ordentlig og veloppdragent. Som oppdrager strekker han ikke til. Det står følgende i teksten: 

I det siste har Maja tøyd strikken hver morgen. Det er ingen ende på det. 

Her kunne faren til Maja valgt å se det på en annen måte. Han kunne innsett at i det siste har han slitt med oppdragelsen av datteren, ikke hevdet at Maja tøyer strikken, som er en ansvarsfraskrivelse.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Unnskyld, unnskyld, unnskyld

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.