Ung gutt i snø

I denne analysehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Ung gutt i snø». Novellen er skrevet av Bjarte Breiteig i 1998 og utgitt i novellesamlingen Fantomsmerter.

Vi gir deg et sammendrag av teksten og gjennomgår de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du også hjelp til tolkningen. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang med analysen din, kan du lese arbeidsspørsmålene våre. Hvis du trenger et raskt overblikk, kan du lese overblikket vårt. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Miljøet er anonymt beskrevet

Miljøet i «Ung gutt i snø» er – i likhet med personene – svært sparsomt beskrevet. Handlingen utspiller seg på et fortau i lyset av en gatelykt. Der er noen forbipasserende, men ikke mange. Vi befinner oss derfor antakelig i en mindre by. 

Den relativt anonyme miljøbeskrivelse antyder at novellen har et allment poeng som ikke er knyttet til et avgrenset sted. Den kan leses som en allegori over en bredere tendens i samfunnet.

Novellen antyder at samfunnet er preget av egoisme og manglende omsorg. Alle har det travelt med seg selv, og ingen føler seg forpliktet til å hjelpe dem i nød. 

Der antydes imidlertid en del motsetninger i miljøet, som understreker at det er forskjellige verdier i de forskjellige samfunnslagene. Den tydeligste motsetningen er mellom mannen med sixpencen og mannen med den dyre frakken. 

Sixpencen signaliserer arbeiderklassen, mens den dyre frakken viser at mannen kommer fra et høyere samfunnslag. Mannen fra arbeiderklassen viser seg her å ha den sterkeste moralen – han forsøker å hjelpe gutten, mens mannen med den dyre frakken bare gjør seg morsom på guttens bekostning. 

Der er også en motsetning mellom den middelaldrende mannen og den unge gutten. Kanskje er det en generasjonskløft som også er med på å forårsake at gutten avviser mannens hjelp. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Ung gutt i snø

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.