[0]

Trymskvida

Her får du hjelp til å analysere diktet «Trymskvida». Diktet er skrevet av en ukjent forfatter og er fra diktsamlingen Den eldre Edda, som er datert til ca. år 1270.

Først ser vi på diktets motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap og litteraturhistoriske sammenheng

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Diktet utspiller seg i et mytologisk univers

«Trymskvida» utspiller seg to forskjellige steder i den norrøne mytologiens univers. Dels i Åsgard, hvor æsene holder til, og dels i Jotunheimen, som er jutulenes hjem og ligger i Utgard. Ifølge mytologien er verden delt i tre. Den siste delen er Midgard, hvor menneskene bor. Midgard opptrer ikke i diktet. 

Handlingen foregår altså utelukkende i et mytologisk univers blant guder og overnaturlige vesener. Det er da også flere overnaturlige elementer i fortellingen. Bl.a. låner Loke Frøyas fjærham, så han kan fly til Jotunheimen. 

Selv om diktet utspiller seg i et mytologisk univers, kan det allikevel fortelle oss noe om deler av tilværelsen blant periodens mennesker. 

Diktet gir bl.a. innblikk i et førkristent bryllupsritual. Vi hører bl.a. hvordan Tryms søster gjør krav på en gave fra bruden. Vi hører også hvordan Trym legger Thors hammer i brudens fang under vielsen, som et symbol på fruktbarhet. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Trymskvida

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.