Trikkeskinnediktet

Her får du hjelp til å analysere diktet «Trikkeskinnediktet». Diktet er skrevet av Jan Erik Vold og er fra diktsamlingen Mors godhjerta glade versjon. Ja, som utkom i 1968.

Først ser vi på diktets handling, motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Diktets innhold er knyttet til tingene og menneskene i byen og mimringen om dette

«Trikkeskinnediktet» er en hyllest til trikkeskinner og det bylandskapet trikkeskinnene befinner seg i. Brostein, trikk, portrom og snøen er alle gjenstand for beskrivelser. Det er ingen ting som er for lite for diktet. Og tingene løftes frem. Dessuten sees de gjennom øynene til et dikt-jeg som har flere barndomsminner som på en eller annen måte har noe med trikkeskinner å gjøre.

Også menneskene har en viktig plass i byen: Det er dikt-jeget og «vi», som vi må anta er vennegjengen, som sammen leker i byen. Så har vi trikkekonduktøren, vi har læreren og til slutt «blå menn som skyfler skinnene rene» om våren.

Diktet tar oss med på en reise gjennom visse steder i Oslo, som Theresesgate der trikken går. Det er et dikt som tematiserer byen og livet i byen. Bybarn finner på leker å gjøre med de urbane tingene som omgir dem. De moser femøringer på trikkeskinnene. 

Disse minnene er gjennomgående positive, slik også trikken i seg selv fremstilles. Selv når dikt-jeget har gått «på hue foran læreren» (linje 21-22), så virker det ikke som det har skjedd noen alvorlig skade. For dikt-jeget vil heller snakke om ballongdekkene på sykkelen.

Altså er diktet oppbyggelig og positivt. Byen skildres som noe bra, det samme gjelder menneskene og tingene der. Sammen utgjør de omgivelsene rundt omdreiningspunktet trikkeskinnene. De utgjør samlet sett byen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Trikkeskinnediktet

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.