Sjangre

På de følgende sidene gjennomgår vi de sjangrene vi typisk forbinder med tradisjonalismen. Sjangrene er romaner og noveller (prosa) og lyrikk. 

Utdrag 

Under finner du et utdrag av kompendiet vår:

Tradisjonell lyrikk har typisk en følelsesladd tone

Tradisjonell lyrikk har ofte en følelsesladd tone. Det vil si at lyrikken uttrykker store følelser, som brukes til å engasjere leseren og understøtte diktets stemning. 

Et eksempel er Olaf Bulls sentrallyriske dikt «Metope» (1927). Det utfolder intime og voldsomme følelser, som gir diktet en lengselsfull og urolig stemning, f.eks.: «Det hele fylder mit øie som en taare, / jeg, ensom og angst og arm, skal graate snart!» (strofe 5). 

Den følelsesladde tonen kan også brukes til å understøtte et bestemt politisk budskap. Tradisjonell kamp- og krigslyrikk er f.eks. ofte preget av sorg, sinne og kampvilje. Disse følelsene engasjerer leseren i kampen for eller imot politiske ideologier som kommunismefascisme og nazisme.

Inger Hagerups dikt «Aust-Vågøy. Mars 1941» er et godt eksempel: Det skildrer tyskernes brutale angrep på Aust-Vågøy med voldsomme, følelsesladd linjer som: 

De brente våre gårder.
De drepte våre menn.
Lå våre hjerter hamre
det om og om igjen. (strofe 1)

Skildringene vekker leserens sinne og sorg over begivenhetene, og gir lyst til å gjøre motstand mot nazismen. 

Merk: Du kan også finne tradisjonell lyrikk som har en mer dagligdags, nøytral tone. F.eks. skriver Halldis Moren Vesaas oftere dikt med en hverdagslig tone.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn