[44]

Tolkning

Her får du hjelp til å skrive oppgaven Tolk i norskfaget. Vi forteller deg hvordan du kan bygge opp tolkningen din og viser deg et eksempel på denne oppgavetypen. Tolkning er en viktig oppgavesjanger som ofte inngår i settene til slutteksamen, og også ved terminprøver eller heldagsprøver i norsk på vgs.

I oppgaven skal du utforske et norskfaglig tema. Dette gjør du ved å tolke skjønnlitterære tekster fra oppgaveheftet i form av noveller, dikt eller romanutdrag.

Tolkningsoppgaver handler om å formulere utsagn om teksten basert på dine egne observasjoner. Du skal altså bruke norskfaglige metoder og kunnskaper for å undersøke en eller flere tekster og finne frem til gode utsagn om tekstens motiv, virkemidler, tema og form.  

Heter oppgaven din Sammenlign eller Tolk og sammenlign? Da skal du i så fall heller bruke veiledningen vår om sammenligningsoppgaver.

Oppskriftens struktur

Oppskriften vår er bygget opp slik at du kan bruke den fra begynnelse til slutt, og få hjelp underveis i hele skriveprosessen. Men du kan også nøye deg med å lese enkelte avsnitt, hvis det er noe du har spesielt behov for hjelp til.

Første del av denne oppskriften viser deg hvordan du kan bygge opp besvarelsen din på en god måte. Vi gir deg en modell for struktur og ser på lengde, layout og tidsbruk. Hvis du skal skrive en tolkningsoppgave for første gang, er det lurt å lese dette avsnittet først. Deretter kan du gå videre til eksempelbesvarelsen.

I den andre delen av oppskriften finner du eksempler på tolkning med høy måloppnåelse. Vi har også laget grundige forklaringer til besvarelserne. Dette gir deg et praktisk eksempel på hvordan en virkelig god besvarelse kan se ut.

Den tredje delen av oppskriften viser deg trinn for trinn hvordan du skriver selve teksten din. Hvert trinn tilsvarer en del av skriveprosessen. De to første trinnene handler om å forstå selve oppgaven og arbeide med teksten på en god måte. De neste to trinnene hjelper deg med å skrive din egen tekst. Det siste trinnet handler om å rette språk og tegnsetting. Du får også en kort oppskrift på hvordan du siterer og oppgir kilder på en god måte.

Ingen forskjell på hovedmål og sidemål

Det er ingen forskjell om du skriver tolkningen din på hovedmål eller sidemål. Denne veiledningen kan brukes til begge målformene, og sjangerkravene er de samme.

Få hjelp til konkrete oppgaver på Studienett.no

På Studienett.no finner du hjelp til mange av oppgavene og tekstene som har vært gitt til eksamen tidligere. Du får både hjelp til å arbeide med tekstene og til å skrive selve oppgavene. Hjelpen er skrevet av Studienetts redaksjon, som består av erfarne lærere. Du kan søke etter oppgavehjelp i søkefeltet øverst på siden.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Tolkning

[44]
Brukernes anmeldelser
 • 29.05.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Ser bra og oversiktlig ut, håper virkelig det kan komme til nytte på eksamen imorgen! Er svak i norsk, men håper på det beste! Til dere andre som også skal ha det imorgen, lykke til!:)
 • 12.01.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Oppskriftene er veldig gode. godt innhold, lette å finne fram i og gode å ha i forbindelse med vurdering
 • 15.05.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  ung gutt i snø
 • 31.10.2019
  Skrevet av Elev på Vg3
  jeg forstår handlinger og tema