The American Dream

I denne veiledningen får du få hjelp til å jobbe med den amerikanske drømmen. Du får oversikt over den historiske bakgrunnen for dette idealet, samt den rollen det spiller i det moderne amerikanske samfunnet. Veiledningen er primært rettet mod engelskfaget, men kan også være relevant for arbeidet ditt med emnet i for eksempel samfunnsfag eller historie. Veiledningen vår gir deg grundig oversikt over emnet, samt forslag til konkrete kildetekster som du kan trekke inn i arbeidet ditt.

Vi har skrevet veiledningen vår på engelsk. I gloselisten på neste side kan du få oversikt over noen av de sentrale begrepene som er nyttige å kjenne til i forhold til emnet.

Oversikt

USA ble grunnlagt på et ideal om individuell frihet og basale menneskerettigheter som blant annet tanken om at enhver person har rett til å søke lykken på sin egen måte. Sammen med andre aspekter av USAs historie førte denne tanken til idealet om den amerikanske drømmen.  Idealet finnes i mange forskjellige varianter, men den grunnleggende tanken er at en amerikaner som arbeider hardt, kan oppnå suksess i livet, uansett personens bakgrunn. 

Idealet om den amerikanske drømmen har imidlertid også blitt kritisert fra mange sider. For eksempel blir det ofte nevnt at det amerikanske samfunnet i praksis har en svært lav sosial mobilitet (dvs. mulighet til å bevege seg oppover den sosiale rangstigen), til tross for drømmen om at enhver kan bli rik. Et annet ankepunkt går ut på at et stort antall grupper har møtt diskriminering i forsøkene sine på at gjennomleve den amerikanske drømmen i både et historisk og nåtidig perspektiv. Et tredje ankepunkt som ofte trekkes frem, er at den amerikanske drømmen har blitt tett forbundet med en forbrukerkultur som er svært skadelig for miljøet. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

The American Dream

[5]
Brukernes anmeldelser
 • 01.05.2019
  Skrevet av Elev i 10. klasse
  the american dream
 • 01.12.2020
  Skrevet av Elev på Vg1
 • 30.11.2020
  Skrevet av Elev på Vg1
 • 17.11.2020
  Skrevet av Elev på Vg1