Tante Ulrikkes vei

Her får du hjelp til å analysere og tolke romanen Tante Ulrikkes vei, som ble utgitt i 2017. Romanen er skrevet av Zeshan Shakar (f. 1982), en norsk forfatter oppvokst i bydelen Stovner i Oslo, hvor romanen hovedsakelig foregår. 

 Vi gir deg først et kort og et noe lenger sammendrag av romanens handling. Deretter får du en annen type overblikk over romanen i form av et persongalleri og en tidslinje. Deretter følger selve analysen av Tante Ulrikkes vei, som vi har inndelt i en rekke punkter. 

Først ser vi på romanens sjangertrekk, deretter på komposisjonen og de viktigste personene, før vi analyserer miljøskildringene i romanen. Vi undersøker også den spesielle fortelleteknikken som brukes, og ser sist, men ikke minst, nærmere på de språklige virkemidlene i romanen. 

Vi avrunder analysehjelpen med en tolkning av Tante Ulrikkes vei, ut fra de viktigste temaene i romanen, samt ideer til særemne eller fordypningsoppgave om romanen.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Klassereise og sosial ulikhet

Tante Ulrikkes vei har et annet gjennomgående tema [...]. Det er temaet sosialt opprykk eller klassereise, som man kaller det når en person beveger seg fra én sosial klasse til en annen. 

Mos langsiktige mål med å klare seg godt på skolen, er å bli i stand til å foreta en klassereise. I begynnelsen følger vi hans litt uklare drømmer om et liv i et helt annet strøk enn Stovner, hvor han har sitt eget hus og en flott bil. At han også har en god og viktig jobb, er nærmest underforstått i dagdrømmene hans.

I løpet av romanen, lykkes Mo delvis med sin klassereise. Han kommer på universitetet og møter folk fra helt andre klasser i samfunnet. Kjæresten Maria kommer f.eks. fra en solid middelklassebakgrunn, og forholdet deres er bl.a. derfor litt skjevt. Han kommer veldig ofte på besøk hos henne, fordi hun har egen leilighet, og han besøker også jevnlig foreldrene hennes. Men vi hører kun at hun er hos ham én gang. Under studiene bor han fortsatt hos foreldrene sine i Tante Ulrikkes vei, og virker en liten smule flau over strøket da hun skal besøke ham. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Tante Ulrikkes vei

[9]
Brukernes anmeldelser
 • 10.03.2023
  Skrevet av Elev i 10. klasse
 • 04.02.2023
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 29.11.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 24.11.2022
  Skrevet av Elev på Vg3