Språklige virkemidler

Her kan du lese om de viktigste språklige virkemidlene i “T-banematrisen”. Vi analyserer diktets bruk av muntlig stil, generelle konstateringer, gjentakelser, direkte henvendelser, faste vendinger, billedspråk og paradokser.

​​​​​​​​​​​​​​Den muntlige stilen får diktet til å ligne en raptekst

Diktets stil er preget av talespråk. Det er en del slang og banneord, f.eks. “jævla” (v. 30, 36) og flere uttrykk fra engelsk, f.eks. “we are fucked” (v. 14) og “switch’er” (v. 48). Det signaliserer at diktets målgruppe er unge mennesker, og at diktet prøver å henvende seg til dem i øyenhøyde. Det gir også diktet et uhøytidelig preg på tross av det alvorlige temaet som det handler om.

Det uhøytidelige preget kommer også til uttrykk i alle ellipsene, tankestrekene og utropstegnene. De signaliserer at det snakkes og ikke skrives i diktet. Teksten fremstår uferdig og upolert, akkurat som når man skriver det man sier her og nå.

Den muntlige stilen får diktet til å ligne en raptekst. Akkurat som i raptekster er virkningen at teksten henvender seg til mottakeren i øyenhøyde. Vi får følelsen av å lytte til en person som akkurat har gått av t-banen eller har gjort noe annet hverdagslig, og det gjør tekste...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn