Sammendrag

Her får du et sammendrag av “T-banematrisen”, etterfulgt av forklaringer på de mest usedvanlige ordene og vendingene i diktet.

Sammendrag av T-banematrisen

Forfatter: Fredrik Høyer
Årstall: 2016
Sjanger: Dikt
Kontekst: Diktet er inspirert av en bestemt følelse av sjokk, som forfatteren opplever når han leser om klimaproblemene på nettet.

Diktet handler om et sjokk, som hovedpersonen opplever mens han står på Grønland t-banestasjon i Oslo og venter på T-banen. Sjokket skyldes en artikkel om klimaforandringer som han leser i en nettavis på telefonen sin. Artikkelen gjør ham bevisst om de enorme problemene menneskeheten står i, og han begynner å søke etter mer informasjon om klimaproblemene.

Dette finner han også, men overskriftene dukker opp ved siden av fotballoppdateringer og nyheter om skuespillere. Det gjør ham så forvirret at han får lyst til å flykte fra alt, og berolige seg selv ved å lytte til musikk og “ikke tenke noe mer” (v. 62). Men fortelleren i diktet påpeker at man ikke kan flykte fra klimaforandringene. “Det er allerede i gang” (v. 66), avslutter diktet med.

Ordforklaringer

T-banematrisen: “Matrise” er betegnelsen på en form man støper etter. Ordet blir også brukt i betydninge...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn