Analyse av språklige virkemidler i sjangrer

Hele denne webboken gjennomgår de mest alminnelige språklige virkemidlene og deres virkning i en tekst. Det er nemlig nesten umulig for deg å lage en tekstanalyse uten å støte på tekstens språklige virkemidler. De har nemlig alltid en bestemt virkning i teksten. Får du styr på de mest grunnleggende virkemidlene og deres virkning, er du godt forberedt på å analyse tekster - både sakprosa og skjønnlitteratur.

Helt overordnet kan du bruke denne lille modellen når du skal analysere et bestemt virkemiddel i en tekst, uansett sjanger:

  • Hvilket virkemiddel er det snakk om?
  • Hvor ses det konkret i teksten? (siter).
  • Hvilken virkning har virkemidlet i teksten og/eller i forhold til mottageren?

Men du vil kanskje vite hvordan du helt presist kan analysere språklige virkemidler i en bestemt sjanger, i for eksempel en novelle, et dikt eller en tale? På Studienett arbeider vi hele tiden med å gjøre deg så dyktig som mulig, og vi har allerede mange webbøker om analyse av bestemte tekstsjangrer. Vi har samlet de mest brukte til deg her:

Analyse av saga | Oppskrift

I denne webboken får du Studienetts hjelp til analyse av saga/soga. Vi hjelper deg med alt fra historisk bakgrunn om sagatiden, til sagaens oppbygning, fortellermåte, miljø, personer og temaer. Vi ser også på hvordan du kan lage en god tolkning av en saga.