Hva er ondskap?

Introduksjon

Ett av de psykologiske emnene som typisk vekker stor interesse i samfunnet, er hvilke mekanismer som ligger bak når mennesker begår onde handlinger. Onde handlinger defineres normalt som handlinger som skader, dreper eller forårsaker smerte (enten fysisk eller psykisk) på andre mennesker, uten at det er legitim grunn til å utføre disse handlingene.

Ondskap som mangel på empati

En av de grunnleggende måtene man psykologisk har forsøkt å forklare ondskap på, er at ondskap kan være et uttrykk for at man har en begrenset evne til å føle empati med sine medmennesker. Hvis man har vanskeligheter med å leve seg inn i andres følelser, kan det kanskje være lettere å få seg selv til å skade dem. 

Det er imidlertid mange tegn på at denne forklaringen er for simpel. Det finnes psykiske lidelser som gir empatiforstyrrelser (f.eks. noen former for autisme), men det betyr bestemt ikke at alle med disse lidelsene har lettere for å gjøre onde handlinger. I mange tilfeller viser det seg i stedet at gjerningspersonene bak onde gjerninger og forbrytelser saktens kan være empat...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn