Stereotyper og fordommer

Hva er stereotyper?

En stereotyp er en slags mental kategori som vi plasserer andre mennesker i, ut fra den sosiale gruppen vi forestiller oss at de tilhører. 

Hvis vi f.eks. ser en eldre kvinne med etnisk norsk bakgrunn på gaten, vil hjernen vår ha en tendens til å forme antagelser om hvordan denne kvinnen er som person, vurdert ut fra den aldersgruppen og etnisiteten hun har. Vi kan f.eks. ha en forventning om at hun foretrekker å høre på tradisjonell, norsk musikk, mens det kanskje ville overrasket oss hvis hun viste seg å være fan av hardcore svartmetall. Vi forestiller oss kanskje også at det er klassisk norsk mat på bordet hjemme hos henne, mens vi kanskje ville blitt overraskede over at hun foretrekker falafel eller sushi. Og i forhold til fritidsinteresser, ville vi kanskje tenke at hun nok er mer opptatt av bingo enn av e-sport. 

Stereotyper er ikke nødvendigvis problematiske i seg selv. Faktisk er de en naturlig del av hjernens sosiale persepsjon, som hjelper den med å spare mental energi. Problemene oppstår hvis vi henger for mye fast i stereotypene, og ikke er oppmerksomme på unntak, eller hvis vi har dannet stereotypene våre på et ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn