Joharis vindu

Introduksjon

Joharis vindu er en modell for kommunikasjonsanalyse, som særlig kan brukes til å avdekke alle elementene som ligger «under overflaten» i vår kommunikasjon - f.eks. fordi vi aktivt prøver å skjule dem for den andre parten, eller fordi vi ikke engang selv er bevisst dem. Joharis vindu fikk sitt navn fra de to teoretikerne som oppfant modellen: Joseph Luft og Harry Ingham.

De fire feltene

Joharis vindu deler elementene i personligheten vår inn i fire forskjellige kategorier («felter»), som dels er inndelt ut fra om elementet er synlig eller usynlig i vår kommunikasjon med andre, og dels ut fra om elementet er bevisst eller ubevisst hos oss selv. 

 UsynligSynlig
BevisstDet skjulte feltetDet åpne feltet
UbevisstDet ukjente feltetDet blinde feltet

Nedenfor kan du lese mer om de fire feltene.

Det åpne feltet

Det åpne feltet er både bevisst og synlig. Det vil si at det åpne feltet inneholder de delene av personligheten vår som vi selv kjenner til, og som vi er parate til å dele med den andre parten i kommunikasjonen. Et eksempel kan være at man forteller en samtalepartner deler av sin livshistorie, eller at man åpner opp om eventuelle psykiske problemer.

Det skjulte feltet

Det skjulte feltet er bevisst, men usynlig. Det vil si at det skjulte feltet inneholder de delene av personligheten vår som vi aktivt prøver å holde skjult for den andre parten i kommunikasjonen. F.eks. hvis man er tvunget til å snakke med en person man virkelig ikke liker, men av høflighet prøver å unngå å gi uttrykk for sine følelser. Eller hvis man er veldig nervøs for eksamen, men prøver å skjule det for læreren og sensoren.

Det blinde feltet

Det blinde feltet er synlig, men ubevisst. Det vil si at det blinde feltet rommer de delene av personligheten vår som vi selv ikke kjenner til, men som vi allikevel kommer til å signalisere til andre gjennom vår kommunikasjon. Et eksempel kan være at...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn