Gruppepolarisering
Hva er gruppepolarisering?
Gruppepolarisering er en ekstrem konsekvens av gruppetenkning. Gruppepolarisering innebærer at en gruppe med felles holdninger utvikler mer og mer ekstreme varianter av disse holdningene over tid. F.eks. vil en politisk gruppe på venstre- eller høyresiden ha en tendens til å utvikle mer og mer ytterliggående holdninger, jo mer tid gruppen tilbringer sammen.
Det kan høres litt underlig ut, at en gruppe har en tendens til å utvikle mer ekstreme versjoner av holdningene sine, siden man kanskje skulle tro at gruppens holdning i stedet ville ende som et slags gjennomsnitt av de enkelte medlemmenes holdninger. Det er imidlertid en rekke psykologiske årsaker til at gruppepolarisering er et utbredt fenomen.
- Medlemmene av en gruppe har en tendens til hele tiden å bekrefte hverandres holdninger og støtte opp om hverandres argumenter, hvilket over tid kan gjøre det vanskeligere og vanskeligere for medlemmene å forestille seg at alternative argumenter og holdninger også kan ha noe å by på.
- Medlemmene av en gruppe vil ofte ha en tendens til å bygge opp en felles stereotypi om eventuelle grupper med alternative holdninger, hvilket kan gi et forsterket ønske om å skille seg markant fra disse andre gruppene – f.eks. ved å utvikle en enda mer ekstrem utgave av gruppens egen holdning. En god strategi til å skille seg mer fra et parti på høyresiden, er jo f.eks. å bevege seg enda lenger ut på venstresiden.
- De ekstreme utgavene av en gitt holdning er ofte de enkleste å forstå og formulere, så de kan lett komme til å virke mer tiltrekkende enn komplekse, moderate holdninger, hvor det er plass til mange unntak og variasjoner. Det er f.eks. mye lettere å forstå en påstand om at alle innvandrere er kriminelle, enn å forstå de komplekse sosioøkonomiske faktorene som kan ligge bak kriminalitetsstatistikken for forskjellige samfunnsgrupper.
Gruppepolarisering har særlig blitt dokumentert innenfor politiske partier og organisasjoner, hvor det typisk er et visst holdningsfellesskap i utgangspunktet, fordi alle medlemmene har valgt å melde seg inn i nettopp dette partiet eller denne organisasjonen i første omgang.
Gruppepolarisering kan imidlertid også forekomme i alle mulige andre gruppetyper, og trenger ikke å ha noe med politikk å gjøre. Det kan også f.eks. være en fanklubb for et band eller et idrettslag, hvor m...