Gruppetenkning

På de neste sidene kan du lese om gruppetenkning og relaterte fenomener. 

Utdrag

Gruppepolarisering kan motvirkes med samme midler som gruppetenkning

Gruppepolarisering kan være et stort problem fra et samfunnsmessig perspektiv, fordi det kan være med på å skape større og større avstand mellom forskjellige politiske grupper. Det kan f.eks. være vanskelig å finne politiske kompromisser hvis de forskjellige sidene i debatten har blitt så polariserte at de slett ikke kan se noen sympatiske elementer i motpartens politiske perspektiv. 

Eksempelvis har det blitt vanskelig å gjennomføre større lovendringer i USA, fordi polariseringen mellom demokrater og republikanere har blitt så voldsom at de ofte nærmest nedstemmer hverandres forslag av prinsipp, og kanskje til og med har overbevist seg selv om at det motsatte partiet direkte ønsker å skade landet med politikken deres. 

Siden gruppepolarisering er en slags ekstrem konsekvens av gruppetenkning, så kan man forsøke å motvirke gruppepolarisering med noen av de samme mekanismene som kan hjelpe mot gruppetenkning.

Man kan f.eks. sørge for at ens politiske organisasjon alltid har et åpent rom for å diskutere og evaluere holdninger, og at det også er plass til alternative synspunkter i debatten. Man kan også opprettholde kontakten med andre grupper, så man f.eks. som politisk parti løpende deltar i arbeidsgrupper i fellesskap med medlemmer av andre partier, og dermed hele tiden blir konfrontert med alternative holdninger og perspektiver i arbeidet. På den måten kan man både motvirke at ens egne holdninger blir for ekstreme, og at man får et stereotypisk bilde av hvordan motpartens holdninger ser ut.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn