Fortellermåte og språkbruk

Her ser vi på fortellermåten og språkbruket i Soga om Ragnar Lodbrok. Vi fremhever spesielt sagatrekkene i fortellermåten og språkbruken.

Forteller og synsvinkel

Fortelleren er en tredjepersonforteller som står utenfor handlingen, noe som er et typisk sagatrekk. Fortelleren gjengir både handlinger og replikker:

Same kveld, då mennene skulle reie opp sengene, sa Ragnar at han ville at Kråka skulle liggje med han. Ho sa at det burde dei ikkje. «Eg vil at du skal halde bryllaup med meg når du kjem heim til riket ditt. Det vil ære både deg og meg, og arvingane våre, dersom vi får nokon.»

I sitatet ser vi hvordan fortelleren gjengir situasjonen og samtalen mellom Kråka og Ragnar. Det brukes både direkte replikker, som i Kråkas replikk, og indirekte tale, som i Ragnars ønsker om å ligge med Kråka.

Synsvinkelen er en ytre synsvinkel da vi ikke hører noe om hva personene tenker eller føler, medmindre de selv gir uttrykk for det. Her kan vi, for eksempel, se at Ragnar er oppsatt på å ha sex med Kråka, men at hun forsøker å snakke ham fra det ved å appellere til æresfølelsen hans.

Gjengivelsen av replikken til Kråka frem...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn