Smartie

I denne oppgavehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Smartie» av Laura Djupvik. Novellen ble utgitt i novellesamlingen No fær huset i 2020.

Oppgaven ble gitt til eksamen i Norsk hovedmål våren 2021.

Oppgave 4

Vedlegg:
– «Smartie» av Laura Djupvik, 2020

Tolk novellen.

Kommentar: Du skal skrive om både form og innhold i novellen. Du skal bruke relevant fagspråk og konkrete eksempler fra teksten.

Oppgavehjelpens innhold

Oppgavehjelpen vår hjelper deg godt i gang med arbeidet med oppgaven din.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra oppgavehjelpen:

En sentral modsetning

Til slutt i «Smartie» beskrives indirekte en motsetning mellom hunden, som ser kjernesunn ut, og parforholdet, som skranter. Paret er på tur med Smartie, og mannen nyter synet av hunden, «som sprang i ein sirkel rundt dei to. Det glinsa i pelsen, ho tok seg heilt ut». Hunden er her et bilde på hvordan mannen har fått det godt med seg selv. Nå har han lært å være tro mot seg selv. Til gjengjeld går det dårlig til med parforholdet: 

Det var noko anna mellom dei no, ei stemning han ikkje hadde kjent før, ikkje kulde, ikkje hat, ikkje sinne, det var som om ho hadde gitt opp noko. Og det måtte vere årsaka til likesæla som rådde mellom dei.

Det hersker en trett likegyldighet mellom paret. Her symboliserer hunden frihet og livsglede, i motsetning til parets stagnasjon og gjensidige likegyldighet. Det er Smartie, skilsmissehunden, som har ført til adskillelsen mellom paret. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Smartie

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.