Småguttenes Nasjonalsang

Her får du hjelp til å analysere diktet «Småguttenes Nationalsang». Diktet er skrevet av Henrik Wergeland, og ble først trykket i folkeopplysningsbladet For Arbeidsklassen i 1841. Diktet kjennes også som «Vi ere en Nasjon, vi med». 

Først ser vi på diktets handling, motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen og ser på diktets budskap

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Diktet har både harde og myke naturbeskrivelser 

I diktet kan vi se en sammenheng mellom den hardføre granskogen og den arbeidsomme nordmannen. Denne barske beskrivelsen nyanseres gjennom mer myke naturbeskrivelser. Dette skaper et samspill mellom det som er barskt og maskulint og det som er vakkert, skjørt og feminint. 

Eksempler på myke naturbeskrivelser er beskrivelsene av blomstene som bader i bekken og snøen som skjøre liljeblad i strofe tre. Jeg-ets mor beskrives også sammen med blomstene, som gir en feminin stemning i siste strofe: «med blomster for min moders dør». Denne myke naturbeskrivelsen spiller sammen med beskrivelsen av jeg-ets far, med sitt gylne korn, som blir et bilde på arbeid og maskulinitet. 

Mor, far og barn utgjør sammen et familiemotiv. Sammen blir familiens samspill et bilde på det tradisjonelle norske folk, som utgjør en harmonisk helhet med både maskuline, feminine og uskyldige trekk. 

Beskrivelsene av naturen og folket tegner dermed et bilde av Norge som komplekst og sammensatt, men likevel godt og...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Småguttenes Nasjonalsang

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.