Skrik

Her får du hjelp til å analysere og tolke bildet «Skrik». Bildet er malt av Edvard Munch i 1893. Munch har laget to versjoner av maleriet med oljemaling, to versjoner med pastellkritt og én utgave som litografi. 

Analysehjelpen tar utgangspunkt i maleriet fra 1893, som regnes som den første utgaven. Bildet henger på Nasjonalgalleriet i Oslo, og måler 91 x 73,5 cm. 

I analysen får du hjelp med motivbeskrivelsen, bildets komposisjon og symboler. I tolkningen ser vi på bildets tema og budskap. Til slutt får du hjelp til den historiske sammenheng. Du får også noen oppgaver som kan hjelpe deg i gang med arbeidet ditt.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av analysehjelpen:

Broen er et symbol på en overgang

Skikkelsen står på en bro. En bro er veldig ofte et symbol på en overgang. Det kan være overgangen fra livet til døden, men det kan også bare være overgangen fra én livsfase til en annen. Vi kan også tolke broen som et symbol på selve livet, som er spendt ut mellom fødselen og døden. 

Skikkelsen står midt på broen og skriker. Det kan vi tolke som et symbol på at det er en overgang i livet som har fylt ham med så mye angst at han må skrike. 

Broens symbolikk lar oss med andre ord forstå at det er en eksistensiell angst som har rammet skikkelsen. Kanskje er det dødsangst, men det kan også være den angsten som kan melde seg når man står overfor et viktig valg i tilværelsen. 

Himmelen er ildrød, og vannet er mørkt, flere steder helt sort. Andre steder reflekterer vannet himmelens røde farge. Fargene er ikke realistiske, men de er svært uttrykksfulle og skaper en urovekkende og illevarslende stemning. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Skrik

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.