Tolkning av Skam

I denne delen skal vi se nærmere på noen ulike elementer ved utdraget fra «Skam». Vi fokuserer på språket til de to hovedpersonene, kjønnsrollene de representerer, hvordan samfunnets forventninger kommer frem i teksten og hvilken kulturhistorisk sammenheng dramaet er produsert i.

Språk: Noora blir etter hvert svært opprørt, og kaller William for en kald drittsekk, og omtaler moren hans som «ei fitte». William virker kald og kontrollert, og svarer bare med korte setninger. Hva sier språket oss om balansen de to imellom?

Kjønnsroller: I 2016, da klippet ble laget, liker vi å tro at likestillingen i Norge er kommet langt, og at kvinner og menn har like muligheter. Hvilke kjønnsroller spiller William og Noora i dette utdraget? Er de typiske for samtiden?

Samfunnets forventninger: Noora konfronterer William med de vanskelige tingene han har opplevd i oppveksten, men mener han selv må ta ansvar for å gjøre livet bedre, og ikke la seg styre av historien. Hvordan tenker dagens samfunn om individuelt ansvar? Kan vi bare overkomme en vanskelig oppvekst og dårlige foreldre?

Kulturhistorisk kontekst: I 2016 er likestilling mellom kjønnene en selvfølge i teorien, men ikke alltid i praksis. Innenfor kunst og litteratur er vi i en periode som fremdeles er vanskelig å definere, men der alt er lov. Mange mener kunsten har utspilt sin rolle som en kommentar til samfunnet. Hva sier «Skam» om samfunnet vi lever i?

Språk i «Skam»

I dette avsnittet ser vi nærmere på språkbruken mellom Noora og William.

Noora til William

Jo! Du er jo forelska i meg. Det er derfor du er så kald.

Og jeg elsker deg. Og du elsker meg. Og vi må være sammen. Si at vi skal være sammen.

Jeg har alltid lurt på hvordan du som er så smart lissom, bare kan forsvare den drittsekkoppførselen for deg sjæl? (…) Er det fordi mora di er ei fitte da, eller? Fordi du hadde en tragisk barndom? Er det det du sier til deg sjæl? At det er så synd på deg at du bare kan ikke noe for den oppførselen din?

Noora er opprørt fordi William planlegger å reise fra henne, og mener hun vet at han egentlig...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn