Sammenligning

I denne delen skal vi se nærmere på de ulike elementene ved «Et dukkehjem» og «Skam» som vi har sett på i denne analysen, og hvilke likheter og forskjeller som finnes mellom de to tekstene.

Sammenligning av språket

I dette avsnittet ser vi på hva slags språk som brukes i de to tekstene.

Viser følelser

I «Et dukkehjem» er det Nora som fremstår som den rasjonelle og voksne i samtalen. Hun er saklig og pedagogisk, mens Helmer er opprørt og sint. I denne dialogen er det dermed mannen som virker ukontrollert og styrt av følelser, mens Nora virker fattet og rasjonell.

I samtalen mellom Noora og William i «Skam» er det nærmest omvendt: Han er kald og rolig, og virker nesten uinteressert, mens hun er engasjert, full av følelser og snakker med innlevelse og frustrasjon.

Det de har til felles, er at den som bryter opp og drar, er den som virker mest fattet, mens den som blir forlatt, er emosjonell, fortvilet og opprørt.

Kraftuttrykk

I «Et dukkehjem» sier Helmer opprørt til Nora at hun er både        avsindig, forblindet og vanvittig. Til tross for at han ønsker at hun skal bli værende, beskriver han henne på en måte som ikke er særlig tiltalende, fordi han håper hun skal innse at han har rett.

Noora blir fortvilet fordi William har bestemt seg for å dra fra henne, og kaller ham for en drittsekk. Hun mener oppførselen hans er barnslig og kald, og spør om han er slik fordi moren hans var «ei fitte». I utdraget fra «Skam» er det dermed Noora – kvinnen – som bruker de sterkeste uttrykkene og det drøyeste språket.

At en kvinne skulle snakket slik på 1800-tallet, er helt utenkelig.

Sammenligning av kjønnsrollene

I 1879 brøt Nora med de tradisjonelle...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn