Sammendrag av kapitlene

Handlingen i hovedtrekk

Sjur Gabriel (1887) av Amalie Skram er skrevet i den litteraturhistoriske perioden naturalismen, som hører til under realismen. Den handler om et fattig gårdeierpar, som livet aldri riktig gir en sjanse. Fortelleren er en allvitende forteller.

Sjur Gabriel og hans kone Oline har en liten, fattig gård utenfor Bergens kyst, som nesten bare kan nås med båt. De livnærer seg ved landbruk og fiskeri, og både de og deres fem barn må slite fra morgen til kveld. Et stort problem i familien er at Oline har en tendens til å drikke.

En dag har ekteparet rodd inn til Bergen for å selge fisk, og Oline stikker av fra sin mann og selger et plagg til gjengjeld for brennevin. Da hun kommer full tilbake til båten, banker Sjur Gabriel henne. Da de kommer hjem, etterlater han henne i båten for natten. Men sønnen Jens får listet moren sin med inn. Den berusede Oline forteller ham at hun drikker for å glemme sitt elendige liv, og at hun faktisk skulle ha vært gift med en velstående engelskmann, som dessverre døde. 

Oline blir gravid og reduserer drikkingen litt - særlig fordi Sjur Gabriel har fått presten til å true henne med at hun ellers vil få et vanskapt barn. Da hun en natt får veer, må Sjur Gabriel betale Gamle-Kari fra nabogården for å hjelpe. Han og Gamle-Kari liker ikke hverandre, og den gamle konen godter seg over at han nå må betale for hennes assistanse. Oline føder en gutt.

Gutten blir kalt for Vesle-Gabriel. Da han er et halvt år gammel, må Oline innlegges på sykehuset på grunn av betente sår på beina. Fra da av overtar Sjur Gabriel pleien av barnet, og de knytter tette bånd til hverandre. 

Olines dyre innleggelse er den første av mange ulykker som rammer familien. En udugelig landarbeider koster Sjur Gabriel både dyrenes vinterfôr, en bot for voldelig overfall og utgifter til sykehuset. Sjur Gabriel s...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn