Sjur Gabriel

I denne analysehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke romanen Sjur Gabriel (1887) av Amalie Skram. Den handler om det fattige gårdeierparet Sjur Gabriel og Oline, hvis liv er preget av en elendighet som de ikke kan unnslippe. 

Romanen er første bind av fire om Hellemyrsfolket. 

Analysehjelpen hjelper deg med utvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler at du starter med arbeidsspørsmålene våre.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av analysehjelpen:

Avslutningen er tragisk og budskapet pessimistisk

Et annet naturalistisk trekk er at avslutningen i Sjur Gabriel er dypt tragisk. Vesle-Gabriel dør, og Sjur Gabriel gir opp håpet og blir alkoholiker som sin kone. Budskapet synes dermed å være at man ikke kan endre på skjebnen sin

Både avslutningen og budskapet henger sammen med den naturalistiske idéen om determinisme. Her er tanken at individet er bestemt av sin arv (sine gener) og sitt miljø. Overført på romanen betyr det at Sjur Gabriel og Oline ikke kan unnslippe fattigdommen og elendigheten de er født inn i. Det er også den konklusjonen de selv når frem til, selv om de imidlertid begrunner det med at Gud har fastlagt skjebnen deres. 

På samme måte viser romanen hvordan alt henger sammen og skjer av en årsak. Det er en direkte parallell mellom det uønskede barnet Sjur Gabriel graver ned i ungdommen sin, og det veldig ønskede barnet - Vesle-Gabriel - som Sjur Gabriel mister mange år senere. Hvis ikke det var så trist, hadde det nesten vært ironisk. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Sjur Gabriel

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.