[0]

Sjur Gabriel

I denne analysehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke romanen Sjur Gabriel (1887) av Amalie Skram. Den handler om det fattige gårdeierparet Sjur Gabriel og Oline, hvis liv er preget av en elendighet som de ikke kan unnslippe. 

Romanen er første bind av fire om Hellemyrsfolket. 

Analysehjelpen hjelper deg med utvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler at du starter med arbeidsspørsmålene våre.

Her er en oversikt over analysehjelpen:

Her kan du lese to utdrag av analysehjelpen:

Fortelleren i Sjur Gabriel av Amalie Skram er autoral og refererende. Det vil blant annet si at det fortelles i tredjeperson («han, «hun», «de»). Utover dette holder fortelleren seg skjult og kommer ikke med sin egen mening om det som fortelles. F.eks. sier aldri fortelleren aldri: «For en tragisk og urettferdig skjebne Sjur Gabriel fikk!» Det må leseren selv forstå.

Tanken bak skal finnes i naturalistenes fascinasjon for naturvitenskapen. Fortelleren skal utvise noe av den objektiviteten og nøkterne beskrivelsen som kjennetegner vitenskapsmenn. 

...

Romanen rommer flere eksempler på at samfunnet ser ned på ‘småfolk’ som Sjur Gabriel og Oline, som bor isolert, langt utenfor Bergen. En tjenestepike kaller Sjur Gabriel nedlatende for «Striletamp», og flere av byens leger gidder ikke å ro ut for å se til Vesle-Gabriel. 

Familien får heller ikke noe gratis. Gamle-Kari vil ha penger for å hjelpe Oline med å føde, og på samme måte skal også doktoren, sykehuset og landarbeideren ha penger. I takt med at ulykkene og utgiftene kommer veltende, fosser pengene ut av Sjur Gabriels bankbok.

Kort sagt er Amalie Skrams roman Sjur Gabriel et eksempel på tendenslitteratur. Konkret er det en roman som har den klare hensikt å vise hvor umulige livsvilkår fattige mennesker hadde, særlig i begynnelsen av 1800-tallet. Det er vanskelig ikke å ha medfølelse med familien, som kjemper en kamp som tilsynelatende er tapt på forhånd. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Sjur Gabriel

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.