Hjertets muskler og EKG

Biologi 1.

Et EKG (eller elektrokardiogram) er et diagram som viser de elektriske endringene i hjertet under hjertets sammentrekninger. De elektriske endringene oppstår når hjertets muskelceller blir aktivert eller slapper av. Et EKG viser derfor om hjertet arbeider normalt.

Hjertet består av hjertemuskler

Hjertet består av spesielle hjertemuskelceller som ikke finnes andre steder i kroppen. Hjertemuskler ligner på en mellomting mellom de glatte musklene i indre organer og de tverrstripete skjelettmusklene.

Venstre hjertekammer er mer muskuløst enn høyre hjertekammer. Det skyldes at venstre hjertekammer skal danne nok trykk under et hjerteslag til at blod kan pumpes ut i hele kroppen. Høyre hjertekammer skal kun danne nok trykk til å skape blodgjennomstrømning i lungekretsløpet. Muskulaturen i forkamrene er enda mindre sterk, ettersom disse musklene kun skal presse blod inn i hjertekamrene.

Sinusknuten styrer sammentrekningene

Noen av muskelcellene i hjertet er en spesiell type pacemakerceller. Pacemakercellene er samlet i et område av hjertet som kalles sinusknuten. Sinusknuten er markert med tallet 1 på Figur 1.

Figur 1. Hjertets elektriske ledningssystem. Kilde: J. Heuser / CC BY 2.5.

Pacemakercellene i sinusknuten kan depolarisere spontant. Depolariseringen setter i gang et aksjonspotensiale som minner om det vi kjenner fra nerveceller. Aksjonspotensialet sprer seg raskt i de to forkamrene og får musklene til å trekke seg sammen samtidig. Impulsen passerer deretter gjennom et punkt midt i hjertet (m...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn