Menneskesyn

På denne siden gir vi deg et overblikk over menneskesynet i islam og buddhismen. Til slutt sammenligner vi de to religionenes menneskesyn og ser på forskjeller og likheter.

Buddhismen: Mennesket og tilværelsen er en illusjon

Synet på mennesket i buddhismen er litt komplisert. På den ene siden er menneskelivet karakterisert ved lidelse og uvitenhet, og på den andre siden er mennesket veldig verdifullt og har stort potensial. Det er nemlig bare som menneske at man kan oppnå opplysning og nirvana.

I buddhismen er mennesket kjennetegnet ved anatman, som betyr «ikke-selv». Det vil si at mennesket ikke har noen sjel eller kjerne av selvstendig eksistens. Det menneskelige jeg-et og identiteten er en illusjon. Mennesket er altså noe annet enn det selv tror. Mennesket består utelukkende av fysiske og psykiske prosesser, kalt skandhaene. Disse prosessene er i konstant forandring. Mennesket er ikke skapt av en gud, men er en gjenfødsel av de fem skandhaene.

Ifølge Buddhas fire edle sannheter, er eksistensen grunnleggende lidelsesfull. Mennesket er styrt av begjær, noe som medfører lidelse. Dessuten er mennesket og alt annet i eksistensen...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn