Temaer

Romantikkens litteratur handler typisk om store, opphøyede temaer. Mange av temaene finner vi igjen i de kjennetegnene og trekkene vi typisk finner i romantisk litteratur. Her gjennomgår vi noen av romantikkens typiske temaer.

Temaene er listet alfabetisk.

Det åndelige

Det åndelige betegner den guddommelige delen av verdenen, som alminnelige mennesker ikke kan se eller oppleve. Det er bare romantiske genier og diktere som kan fornemme den guddommelige ånd. Den binder alt i verden sammen, så alt er en enhet, og den kalles derfor også verdensånden. Den skaper mening og skjønnhet. Det åndelige kan særlig fornemmes i naturen, i individets indre og i diktningen.

Et eksempel er Johan Sebastian Welhavens dikt «Lokkende Toner», som handler om forholdet mellom mennesket og ånden i naturen.

Fedrelandet

Mange romantiske tekster handler om Norge og alt det særnorske. Tekster med fedrelandet som tema er kaller vi typisk for nasjonalromantiske. De kan bl.a. skildre den norske naturen, det norske folk og den norske historien.

Et eksempel er Bjørnstjerne Bjørnsons «Ja, vi elsker dette landet», som handler om fedrelandskjærlighet, norsk folkementalitet og norsk historie.

Individet

En del romantiske tekster handler om individet, dvs. det enkelte...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn