Maleri

Romantikkens malerier minner om periodens litteratur

Den romantiske billedkunsten minner om den romantiske litteraturen, siden mange av de grunnleggende idéene og tankene bak periodens malerier og tekster er de samme.

Et romantisk landskapsmaleri kan f.eks. skildre et guddommelig lys som trenger igjennom skyene, mens et romantisk dikt skildrer en besjelet natur som er full av guddommelig ånd. Idéen bak de to kunstformene er den samme: Bak den konkrete virkeligheten finnes det en høyere, åndelig virkelighet, som kan fornemmes i naturen.

Det er også forskjell på romantisk billedkunst og litteratur. Perspektivet i romantisk litteratur er ofte mer innadvendt enn det er i malerkunsten. Det skyldes at litteraturen kan gi direkte adgang til en persons indre. Det er mer vanskelig i malerier. Her skal vi typisk analysere følelser og stemninger fra landskap, fargevalg og komposisjon.

Hvis du skal arbeide med malerier fra romantikken, anbefaler vi at du tar en titt på sidene Hva er romantikken? og Temaer. Disse sidene inneholder beskrivelser av litteraturen fra perioden, som relativt lett kan overføres til billedkunsten.

De viktigste norske malerne i romantikken

De malerne vi typisk forbinder med romantikken er Hans Gude, Adolph Tidemand, Thomas Fearnley og J.C. Dahl. De er alle fire forbundet med den strømningen vi kaller for nasjonalromantikken. Kunsten deres skildrer ofte den nor...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn