Retorisk analyse til eksamen

Når du tar skriftlig eksamen, kan du få bruk for å gjøre en retorisk analyse i forbindelse med både kortsvars- og langsvarsoppgaver. På de neste sidene kan du lese om hva du bøt være oppmerksom på i hvert tilfelle.

Utdrag

Bygg analysen din på sitater og henvisninger

Når du skriver analyser, skal du alltid dokumentere poengene dine. Dette kan du gjøre ved å bygge avsnittene dine på konkrete sitater og henvisninger til tekster eller bilder.

Vi vil derfor anbefale deg å finne noen relevante sitater som du kan bygge de enkelte delene av analysen din på. Velg ett til to sitater pr. avsnitt, og legg dem inn i disposisjonen din. Slik får du et godt utgangspunkt til å skrive selve analysen.

Sitatene skal ikke stå alene, slik at leseren selv blir nødt til å finne ut hva poengene dine er. Du skal derfor også forklare hva sitatet viser, og hvordan det bidrar til analysen din.

Selv om det er viktig å ha sitater med i teksten din, må de ikke ta opp for mye plass. Faren blir da at analysen blir overfladisk. Derfor er det viktig at du bruker sitatene aktivt, og får mye ut av dem. Sørg også for å skjære ned på lengden av dem, så de viser til poengene dine. Hvis du bruker lange sitater, bør du helst også få flere poeng ut av dem. 

Eksempel

Her viser vi deg hvordan du kan bruke eksempler i teksten din. Du skal alltid bruke sitater aktivt, og derfor kun sitere fra teksten, hvis sitatet understøtter din egen analyse. For å sikre at du gjør dette, bør du alltid følge oppskriften introduser, siter og utdyp:

I selve teksten intervjues Humberto Galeano, men samtidig beskriver teksten omgivelsene:

«Besteforeldrene mine var kaffebønder, faren min var kaffebonde, og jeg har fortsatt, forteller Humberto Galeano og ser utover den frodige gården sin i Jardín i Colombia, der fugler og sommerfugler danser blant trærne. [...] Han ser utover gården igjen. Dette er mine barns arv.»

Her forteller Humberto om seg selv og for fedrene sine. Teksten bruker uttrykk som «bønder», «frodige» og «fugler og sommerfugler danser». Dette forbinder kaffeproduksjonen med noe autentisk og naturlig. Dette er verdier som Nespresso gjerne vil ha produktene sine forbundet med. Samtidig skaper det en patosappell som påvirker følelsene våre, fordi de fleste både tiltrekkes av skjønn natur og kan identifisere seg med ønsket om å skape en god fremtid for barna sine.

Først introduserer vi sitatet ved å påpeke at teksten både er et intervju og en beskrivelse av omgivelsene. Så kommer selve sitatet, og til sist utdyper vi det som kan trekkes ut fra sitatet.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn