[26]

Resonnerende tekst

Her får du hjelp til hvordan du kan skrive en resonnerende tekst i norskfaget. 

Hva går oppgavetypen ut på?

I en resonnerende tekst skal du skrive om et norskfaglig emne på en strukturert måte og ved hjelp av vedlagte tekster. Oppgaveformuleringen ber deg gjerne om å drøfte eller reflektere over emnet og bruke eksempler fra tekstene. Den kan også være formulert litt annerledes, men det er omtrent det samme du skal gjøre i en slik oppgave, uansett hvordan den er utformet.

Du skal:

Tenke igjennom et emne og reflektere over forskjellige sider av saken ved hjelp av eksempler fra tekstene, så du og leseren din ender med å sitte igjen med en større og mer nyansert forståelse av emnet, enn dere hadde til å begynne med.

Ingen forskjell på hovedmål og sidemål

Det er ingen forskjell på om du skriver resonnerende tekst på hovedmål eller sidemål. Denne veiledningen kan brukes til begge målformene, og sjangerkravene er de samme.

Oppskriftens struktur

Vi har strukturert oppskriften vår slik at du kan lese den fra begynnelse til slutt og få hjelp til alle delene av skriveprosessen underveis. Men du kan også nøye deg med å lese enkelte avsnitt, hvis det er noe spesielt du trenger hjelp til.

Første del av denne oppskriften viser deg hvordan du kan bygge opp besvarelsen din på en god måte. Vi gir deg en modell for strukturen, og ser på lengde, oppsett og tidsbruk. Hvis du skal skrive en resonnerende tekst for første gang, er det en god idé å lese denne delen først.

I andre del av oppskriften finner du et eksempel på en resonnerende tekst til toppkarakter. Vi har dessuten laget grundige kommentarer til denne teksten, slik at du får en forklaring på hvordan de enkelte avsnittene er skrevet. Dette gir deg et praktisk eksempel på hvordan en riktig god besvarelse kan se ut.

Tredje del av oppskriften viser deg trinn for trinn hvordan du skriver selve oppgaven. Hvert trinn svarer til en del av skriveprosessen din. De to første trinnene handler om å forstå oppgaveformuleringen og arbeide med tekstene på en god måte. De neste to trinnene hjelper deg med å skrive avsnittene i selve teksten din. Det siste trinnet handler om å rette språk og sørge for at teksten din kommuniserer. Du får også en kort veiledning i å lage henvisninger til sitater og kilder.

Merk: Oppskriften er rettet mot sjangeren i den gamle eksamensformen i Norsk, kunnskapsløftet 2006.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Resonnerende tekst

[26]
Brukernes anmeldelser
 • 26.11.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  Det er spennende
 • 27.09.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  svært god
 • 15.05.2022
 • 20.04.2022
  Skrevet av Elev på Vg3