Litteratur og sjangre

Tendensdiktning er litteratur med holdning 

En stor del av realismens litteratur er tendensdiktning. Tendensdiktning er litteratur som har en tydelig holdning og hensikt. Det kan f.eks. være en holdning til bestemte samfunnsproblemer eller en hensikt om å endre et synspunkt i samfunnsdebatten.

Mange av realismens forfattere legger ikke skjul på at deres litteratur er problemorientert: Den skal debattere og kritisere samfunnets problemer. Det betyr rent praktisk at teksten ofte inneholder kritiske person- og miljøskildringer, samt et klart budskap. Disse virkemidlene gjør at vi kan se en tendens (holdning/hensikt) i litteraturen.

Tendensdiktningen blir innledet av Camilla Colletts Amtmannens døtre. Det er den første teksten fra realismen hvor samfunnskritikken (og dermed tendensen) trer tydelig frem. Etterfølgende dukker flere tendensromaner opp i norsk litteratur. Her kan Gift av Alexander Kielland og Albertine av Christian Krohg nevnes som eksempler. 

Romaner og noveller

Noen av Norges første romaner og noveller utgis i realismen. Før realismen var sjangrene praktisk talt ukjente, men i den poetiske realismen blir sjangrene introdusert av Camilla Collett og Bjørnstjerne Bjørnson.

Romanen muliggjør fordypning i samfunnsproblemer

Romaner blir populære sjangre i realismen. Romanen gjør det mulig å følge én eller flere personer utvikle seg gjennom et helt li...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn