Hans Jæger (1854-1910)

Hans Jæger er en norsk forfatter som særlig forbindes med bohembevegelsen. Bevegelsen består av en gruppe malere og forfattere som hyller individets frihet og er imot borgerskapets strenge normer og krav. Den får sitt navn av Jægers roman Fra Kristiania-Bohêmen I og II (1885). 

Romanen skildrer bl.a. seksuelle drifter, prostitusjon og selvmord, og den skaper enorm debatt når den kommer ut. De fleste er dypt sjokkerte over Jægers detaljerte og intime beskrivelser av det frie liv som bohem. Beskrivelsene av samleie og seksuelle lyster er særlig provoserende og kontroversielle. 

Romanen blir forbudt pga. sitt innhold, og Jæger soner en kort tid i fengsel pga. utgivelsen. Flere av hans senere bøker blir også forbudt pga. deres erotiske innhold. Det gjelder bl.a. trilogien han skriver om sitt lidenskapelige forhold til Oda Krohg, som var vennen Christian Krohgs kone.

Jæger er en stor talsmann for bohemens verdier: Han mener at kjærligheten og seksualiteten skal settes fri, så både kvinner og menn kan elske dem de vil. Han synes også at alle mennesker bør bli kunstnere, så de kan skrive litteratur om livene sine.

...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn