[20]

Realismen

Dette kompendiet gir en grundig innføring i den litterære perioden realismen i norsk litteraturhistorie. Perioden kan også kalles det moderne gjennombrudd.

Sammendragssiden vår gir deg et overblikk over realismens viktigste kjennetegn, trekk, retninger, forfattere og mye mer. Her kan du altså raskt få hjelp hvis du synes at det er vanskelig å forstå eller huske hva for en litteraturhistorisk periode realismen er.

Deretter gir kompendiet vårt mer grundig hjelp til realismen. Vi begynner med å besvare spørsmålet: Hva er realismen? Her definerer vi realismen som periode og ser på noen av de forskjellige definisjonene og begrepene du kan finne i lærebøkene. 

Vil du vite mer om realismen, kan du lese videre om periodens kjennetegn, trekk og temaer. Vi gjennomgår også hvordan den norske realismen utvikler seg, og ser på hvilken type litteratur og hvilke sjangre som skrives i realismen. 

Vi gjennomgår også hvordaden norske realismen utvikler seg. Videre kan du lese mer om retningene innenfor realismen: poetisk realisme, kritisk realisme og naturalisme. Skal du sammenligne realismen med en annen periode eller strømning, kan du også finne støtte til det.

I tillegg inneholder kompendiet en rekke forfattersider av noen av realismens viktigste forfattere samt hjelp til noen av de tekstene man ofte leser i forbindelse med realismen i Norskfaget. Vi har også en side med inspirasjon til eksamen eller oppgaver om realismen.

Utdrag 

Under finner du et utdrag av kompendiet vår:

Litteraturen skildrer den ytre, sansbare virkelighet 

Litteraturen i realismen beskriver den virkeligheten vi kan se med våre øyne og føle med kroppen vår. Det vil si den ytre, sansbare virkelighet.

Realistene fokuserer på utseende, lyder og lukter i deres person- og miljøbeskrivelser, så vi som lesere nesten føler at vi kan se, føle, høre og lukte de menneskene og stedene som teksten skildrer. Dermed opplever vi typisk tekstens personer og miljøer med våre sanser, noe som gjør realismens person- og miljøskildringer svært troverdige og levende.

Vi kan finne et eksempel på at litteraturen fokuserer på den ytre, sansbare virkelighet i Albertine av Christian Krohg. Her står det bl.a.: «Doktoren hengte rolig det hvite håndkle fra seg på den fengselsgule paneling og satte seg hen ved det store gule bordet foran protokollen». Skildringen er fylt med detaljerte beskrivelser, særlig av miljøets utseende: Håndkleet er hvitt, panelene er «fengselsgule» og bordet er stort og gult. Beskrivelsene gjør at leseren lett kan forestille seg rommet.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Realismen

[20]
Brukernes anmeldelser
 • 11.11.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  alltid helt gull med disse nettsøkene
 • 23.01.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig nyttig
 • 15.11.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 13.09.2022
  Skrevet av Elev på Vg3