Realismen

Dette kompendiet gir en grundig innføring i den litteraturhistoriske strømningen realismen i norsk litteraturhistorie.

Sammendragssiden vår gir deg et overblikk over realismens viktigste kjennetegn, trekk, retninger, forfattere og mye mer. Her kan du altså få raskt hjelp om du synes det er vanskelig å forstå eller huske hva slags litteraturhistorisk strømning realismen er. 

MERK: Vi utvider stadig kompendiet, så akkurat nå er det ikke så mange sider å lese om realismen. Kompendiet vil imidlertid fortløpende bli oppdatert med flere kapitler og avsnitt. Du kan se hvilke emner kompendiet foreløpig dekker i innholdsfortegnelsen til venstre. 

Utdrag av kompendiet

Under finner du et utdrag av kompendiet vår:

Realismen i et litteraturhistorisk perspektiv

  • I litteraturhistorien plasserer realismen seg etter romantikken. Realismen kan i stor grad ses på som et oppgjør med romantikken. Realismen går nemlig imot de idylliske og harmoniske skildringene av virkeligheten som de romantiske forfatterne skrev.
  • Poetisk realisme er en overgangsperiode mellom romantikken og realismen som varer fra ca. 1850 – 1875. Den poetiske realismen beholder den romantiske skrivestilen med et høytidelig og følsomt språk, men skildrer ofte gjenkjennelige og virkelighetsnære problemer i samfunnet. Skrivestilen er altså romantisk, men innholdet er realistisk. 
  • I litteraturhistorien plasserer realismen seg før modernismen og tradisjonalismen. Modernismen kan ses på som en motreaksjon på realismen, mens tradisjonalismen bringer mange av realismens ideer og tanker videre. Denne fortsettelsen ses spesielt i strømningen nyrealisme.
  • Nyrealismen er en strømning i perioden mellom 1905 og 1940 som skildrer virkeligheten på en realistisk og kritisk måte. Nyrealistiske forfattere er inspirert av skrivemåten realismen introduserer i annen halvdel av 1800-tallet. Nyrealismen fokuserer overordet sett mer på det lokale enn det realismen gjør, som ser mer generelt på samfunnet.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Realismen

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.