[22]

Realismen

Dette kompendiet gir en grundig innføring i den litterære perioden realismen i norsk litteraturhistorie. Perioden kan også kalles det moderne gjennombrudd.

Sammendragssiden vår gir deg et overblikk over realismens viktigste kjennetegn, trekk, retninger, forfattere og mye mer. Her kan du altså raskt få hjelp hvis du synes at det er vanskelig å forstå eller huske hva for en litteraturhistorisk periode realismen er.

Deretter gir kompendiet vårt mer grundig hjelp til realismen. Vi begynner med å besvare spørsmålet: Hva er realismen? Her definerer vi realismen som periode og ser på noen av de forskjellige definisjonene og begrepene du kan finne i lærebøkene. 

Vil du vite mer om realismen, kan du lese videre om periodens kjennetegn, trekk og temaer. Vi gjennomgår også hvordan den norske realismen utvikler seg, og ser på hvilken type litteratur og hvilke sjangre som skrives i realismen. 

Vi gjennomgår også hvordaden norske realismen utvikler seg. Videre kan du lese mer om retningene innenfor realismen: poetisk realisme, kritisk realisme og naturalisme. Skal du sammenligne realismen med en annen periode eller strømning, kan du også finne støtte til det.

I tillegg inneholder kompendiet en rekke forfattersider av noen av realismens viktigste forfattere samt hjelp til noen av de tekstene man ofte leser i forbindelse med realismen i Norskfaget. Vi har også en side med inspirasjon til eksamen eller oppgaver om realismen.

Hvis du vil henvise til kompendiet vårt om romantikken, kan du få hjelp med dette i kolofonen vår. Her finner du også en litteraturliste, som viser hvor vi har hentet informasjon fra. Du kan bruke listen til å hente inspirasjon til kilder hvis du skal skrive oppgave om perioden.

Utdrag 

Under finner du et utdrag av kompendiet vår:

Skrivemåten er realistisk

Periodens forfattere bruker en realistisk skrivemåte, så samtidens problemer fremstår gjenkjennelige og virkelighetsnære for leseren. Den realistiske skrivemåten har følgende trekk:

Person- og miljøbeskrivelsene er detaljerte og sanselige

Et kjennetegn ved den realistiske skrivemåten er mange, detaljerte person- og miljøbeskrivelser. Beskrivelsene gjør det lett å forestille seg den virkeligheten teksten skildrer.

Som regel legger beskrivelsene vekt på den ytre verden, som kan oppleves gjennom sanseinntrykk. Beskrivelsene taler særlig til synssansen, men det kan også være beskrivelser av hvordan det for eksempel lukter eller lyder.

Handlingen er lineært oppbygget

Handlingsforløpet i realistiske tekster er typisk lineært oppbygget. Det vil si at begivenhetene skjer i den rekkefølgen de også ville skjedd i, i virkeligheten. Det lineære handlingsforløpet gjør det som regel lettere for leseren å følge med i handlingen, og understøtter tekstens virkelighetsnære uttrykk. Vi skal ikke hoppe rundt mellom forskjellige tider og steder. Vi følger fortellingens forløp fra start til slutt.

Den lineære oppbygningen har også den virkningen at begivenhetene i teksten virker til å følge logiske og naturlige årsakssammenhenger.

Replikker og dialog gir innblikk i personene

Det brukes ofte replikker og dialog i tekster fra realismen. Replikker er med på å gjøre en tekst levende og nærværende for leseren, samtidig som de forteller oss mye om de personene som uttaler dem. Hvis en person f.eks. taler med dialekt, forteller det oss at personen er fra landet. Har personen omvendt et formelt og høytidelig språk, får vi fornemmelsen av at personen er fra overklassen. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Realismen

[22]
Brukernes anmeldelser
 • 11.11.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  alltid helt gull med disse nettsøkene
 • 23.01.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig nyttig
 • 01.06.2023
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 19.01.2023
  Skrevet av Elev på Vg3