Omsorgssvikt

Omsorgssvikt handler om at barnet ikke får oppfylt sine grunnleggende psykologiske behov for tilknytning og avstemning. Omsorgssvikt kan føre til alvorlige psykiske og fysiske lidelser samt feilutvikling. Især Rene Spitz, Harry Harlow og John Bowlby undersøkte omsorgssvikt.

Seperasjonsreaksjoner

Når barnet blir utsatt for adskillelse fra foreldrene går det igjennom tre trinn, hvis det ikke gjenforenes med dem:

  1. Protest: Barnet er lei seg og ”sur” og leter etter foreldrene. Barnet oppfører seg ofte som om det er yngre enn det egentlig er.

...

Depresjon hos spedbarn

I 1940-årene oppdaget Rene Spitz en rekke barn på seks måneder som trakk seg fullstendig tilbake fra omgivelsene. I to til tre måneder gråt de mye, sov veldig lite, ble lett syke og utviklet seg baklengs (de ble som fire måneder gamle spedbarn igjen). Dette kalte Spitz for en depresjonstilstand hos spedbarn.

...

Typer omsorgssvikt

Det finnes forskjellige typer omsorgssvikt:

  1. Forsømmelse: Denne typen innebærer at barnets behov ikke blir oppfylt. Eksempler er underernæring og understimulering.
  2. Fysiske overgrep: Dette handler om fysiske skader som følge av at foreldrene er voldelige eller ikke holder øye med barnet.

...

Reaksjoner på omsorgssvikt

Kontaktforstyrrelser: 80 % av barna som har opplevd omsorgssvikt får problemer med kontakten med andre, også som voksne. De kan for eksempel ende opp med å bli for åpne eller lukkede ovenfor andre. Det er vanskelig for dem å finne en balanse.

...

Donald Winnicott: Den gode nok mor

Donald Winnicott er kjent for sitt begrep om ”den gode nok mor” (the good-enough-mother). Winnicott mente at de aller fleste mødre er gode nok og at de ikke behøver å bekymre seg. Ifølge Winnicott må moren hjelpe barnet med å forstå forholdet mellom den indre og den ytre verden.

Winnicott kalte dette for et overgangsområde mellom de to verdenene. For eksempel må barnet forstå at det kan få ting til å skje ved å handle. Det kan eksempelvis slukne sulten (den indre verden) ved å spise mat (den ytre verden).

...

Sårbarhet og resiliens

Sårbarhet og resiliens handler om effektene av negative opplevelser i barndommen, som for eksempel omsorgssvikt. Undersøkelser viser at barn reagerer veldig forskjellig på de samme omsorgssviktene. Generelt kan mange barn komme seg over enkeltstående svikt. Dette kan for eksempel være hvis barnet har blitt slått av faren én enkelt gang. Det er ved gjentakende svikt at det begynner å bli problematisk. Eksempelvis hvis barnet blir slått en gang i uken.

...

Arv og miljø (herunder kultur)

Mye av psykologien handler om hvor stor rolle arvelige faktorer og miljøfaktorer har for vår psykiske utvikling og adferd.

Tidligere betraktet man de to som konkurrerende faktorer. Man mente at målet måtte være å avdekke om det var arv eller miljø som var viktig.

...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn