Psykologi 1 | Sammendrag
Utdrag
Her kan du lese et utdrag fra vort sammendrag til Psykologi 1
Forebygging av psykiske vansker og lidelser
- Stress- og sårbarhetsmodellen er en psykologisk modell som illustrerer at det kan være personlige forskjeller på hvor sårbar man er ift. å utvikle psykiske vansker og lidelser. Hvis man er veldig sårbar, skal det kanskje bare til noen få ting for å forstyrre ens psykiske helse, men hvis man har lav sårbarhet, kan man gjennomleve selv veldig voldsomme livsbegivenheter uten å utvikle psykiske problemer.
- Teorien om opplevelse av sammenheng (OAS) prøver tilsvarende å forklare hvorfor noen mennesker er mer sårbare enn andre ift. å utvikle psykiske problemer. Ifølge OAS-teorien er det en avgjørende faktor at en person er i stand til å se livets utfordringer som begripelige, håndterbare og meningsfulle.
- Den eksistensielle psykologen Viktor E. Frankl har fremsatt en teori om at man kan finne mening i livet ved å overveie hvilke oppgaver man står overfor å skulle løse. Ifølge Frankl kan tanken om livsoppgaver være et redskap til å komme igjennom selv voldsomme livskriser uten varige psykiske skader.
- Fra samfunnets side gjør man også typisk forskjellige tiltak for å forebygge psykiske lidelser i befolkningen.
- Universell forebygging er tiltak som er rettet mot hele befolkningen.
- Selektiv forebygging er tiltak som er rettet mot bestemte personer eller grupper som er i særlig risiko for å utvikle psykiske problemer.
- Indikativ forebygging er tiltak som er rettet mot personer som allerede har psykiske problemer, med fokus på å unngå forverring eller ytterligere problemer.