Tema og tolking

Eventyret tematiserer fattigdom og konsekvensene av fattigdom

«Piken med svovelstikkene» handler om fattigdom og konsekvensene av fattigdom. Det er en veldig brutal fortelling fordi den lille piken dør av kulde og utmattelse. Hun har ingen steder å gå. Det er kun i fantasien og i den lille varmen fra svovelstikkene at hun finner trøst. Kontrasten til hennes vilkår ser vi nettopp i forestillingene hennes om hvordan det ser ut inne i de husene hun sitter utenfor.

En ny blev strøget, den brændte, den lyste, og hvor Skinnet faldt paa Muren, blev denne gjennemsigtig, som et Flor; hun saae lige ind i Stuen, hvor Bordet stod dækket med en skinnende hvid Dug, med fiint Porcellain, og deiligt dampede den stegte Gaas, fyldt med Svedsker og Æbler! og hvad der endnu var prægtigere, Gaasen sprang fra Fadet, vraltede hen af Gulvet med Gaffel og Kniv i Ryggen; lige hen til den fattige Pige kom den; da slukkedes Svovlstikken og der var kun den tykke, kolde Muur at see.

Ser vi på bruken av farger i sitatet blir kontrasten mellom den fattige piken og det rike huset tydelig. Den skinnende hvite duken og det fine porselenet stå...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn