Symbolikk

Knut Hamsuns roman Pan er full av symboler. Her dykker vi ned i noen av dem.

Jakt som symbol på kjærligheten

Pan er en kjærlighetsroman, og derfor kretser flere av symbolene rundt kjærlighet. Her er jakt og det å være jeger et godt eksempel. Romanens hovedperson, Glahn, er jeger. Det er imidlertid ikke bare skogens dyr han jakter på. Han er også en forfører, som i symbolsk forstand jakter på kvinner. F.eks. forfører han jentene Henriette, Eva og Maggie, som alle blir et lett «bytte». Den sjalu hr. Mack forsøker mellom linjene å «frede» Eva, da han bebreider Glahn for å ha skutt fredet vilt. 

Men Glahn har aldri riktig hellet med seg til å «fange» Edvarda. Den ulykkelige kjærligheten sliter på Glahn, og i India velger jegeren å gjøre seg til jaktbyttet. Han oppfordrer jaktpartneren sin til å skyte ham:

Ved middagstid begynte Glahn å gå noe foran meg som om han ville gi meg en bedre leilighet til å gjøre med ham hva jeg ville. Han gikk like foran min børsemunning.

Glahn er til slutt en plaget mann, som ikke orker å leve mer. I romanen fungerer jakten altså som et viktig symbol på jakten på kjærligheten. På samme måte som at jakt kan være destruktivt, kan k...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn