Sammendrag av kapitlene

Handlingen i hovedtrekk

Pan (1894) av Knut Hamsun er skrevet i en slags dagbokform. Her beretter jeg-fortelleren, løytnant Glahn, om det året (1855) han bodde i Nordlands natur og lærte en ung kvinne å kjenne. Romanen er bygget opp som en rammefortelling, siden vi begynner og slutter i år 1857. Her sitter Glahn og ser tilbake på opplevelsene sine. Boken har dessuten en epilog datert til 1861, hvor jeg-fortelleren nå er en mann som hevder å være Glahns drapsmann. 

Romanen fortalt av Glahn

Glahn hevder at han helt har glemt den kvinnen han møtte i Nordland. Men han kaster seg straks ut i å beskrive den tiden. På den måten blir det tydelig at kvinnen har gjort et uutslettelig inntrykk på ham. Han har begynt å tenke på opplevelsene sine igjen, fordi kvinnen nettopp har sendt ham to grønne fuglefjær han en gang ga henne.

Glahn forteller hvordan han i år 1855 bor i en hytte i skoggrensen med hunden sin, Æsop. Hver dag går han på jakt. Han er lykkelig og føler seg i ett med naturen. Han morer seg også med å dikte erotiske fantasier om den historiske kvinnen Iselin. 

Om våren møter han den unge Edvarda, som er datter av handelsmannen hr. Mack. I takt med at vår blir til sommer, blir Glahn og Edvarda veldig forelsket. De møtes i skogen hver dag, og forholdet deres er preget av intense kjærlighetserklæringer. Men etter en stund begynner Edvarda å virke fjern og kjølig. På en felles utflukt blir Glahn så frustrert, at han kaster den ene skoen hennes i vannet. Etterpå har han sex med hr. Macks unge tjenestepike, Eva. Glahn har det med å forføre unge jenter.

Det er som om Edvarda leker med Glahns følelser. Han blir overbevist om at vennen hennes, den halte doktoren, er hans rival. I sjalusi skyter Glahn seg i foten for også å bli halt. Doktoren forteller ham at Edvarda er en manipulerende ung kvinne som også har drevet andre menn halvt fra forstanden. Ifølge doktoren venter hun på en «prins», og hver gang Glahn ikke lever opp til forestillingene hennes, støter hun ham fra seg. 

Glahn får en ny rival da en finsk baron blir Edvardas nye favoritt. Forpint søker han trøst hos Eva, som allerede er forelsket i ham. En sjalu Edvarda avslører imidlertid at Eva er gift med smeden....

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn