Personskildring

Her gir vi deg inspirasjon til hva du kan komme inn på i en personkarakteristikk av de sentrale personene i Pan av Knut Hamsun. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av analysehjelpen:

Edvarda er Evas motsetning

Glahn forelsker seg først i Edvarda, men da hun avviser ham, innbiller han seg at han nå elsker Eva. Likheten i de to kvinners navn understreker forbindelsen mellom dem. 

På mange måter er Eva imidlertid Edvardas motsetning. Det gjelder f.eks. i forhold til deres sosiale status. Edvarda kommer fra et relativt velstående og velutdannet hjem, mens Eva er fattig og uutdannet. Faktisk arbeider hun som tjenestepike for Edvardas familie. 

Men motsetningen ses særlig i kvinnenes evne til å gi og ta imot kjærlighet. Etter Evas tragiske død, tenker Glahn om henne:

Du gav alt, alt gav du og det kostet deg ingen overvinnelse, for du var selve livets berusede barn. Men andre som sparer karrig endog på sitt blikk, kan ha hele min tanke. Hvorfor? Spør de tolv måneder og skipene på havet, spør hjertets gåtefulle gud ….

Det var altså en barnlig uskyld over Eva, som gjorde det lett for henne å åpne hjertet sitt. Til sammenligning gir Edvarda langt mindre av seg selv. Glahn påpeker her ironien i at det allikevel er Edvarda tankene hans kretser om. 

Faktisk er Edvarda selv bevisst om at det er vanskelig for henne å åpne seg og vise sårbarhet. Noe som er helt nødvendig i kjærlighet. I kapittel 19 sier hun til Glahn: «Husk på, noen gir lite, og det er meget for dem, andre gir alt, og det koster ingen overvinnelse; hvem har så gitt mest?». Hun mener altså at den lille kjærligheten hun kan gi, er like mye verdt, fordi den har kostet henne stor overvinnelse. Sammenligningen tegner et bilde av at Edvarda er en kvinne med følelsesmessige problemer.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn