Forspill

Her får du inspirasjon til å analysere diktet «Forspill» av Inger Hagerup. Diktet er fra 1942 og ble utgitt i diktsamlingen Flukten til Amerika. Først får du et sammendrag og ordforklaringer, deretter går vi i dybden med temaer, motiver, form, oppbygning, språklige virkemidler, rim og rytme.

​​​​​​​​​​​​​​Sammendrag

Diktets første strofe beskriver en gate en vårdag i mai. Et trafikklys er rødt. Det regner, så det er nye sølepytter på fortauet. Plener og trær dufter grønt. Syrinene (busker) vil snart springe ut og ligne et lilla flammehav, men de er fremdeles kun bittesmå knopper.

I den andre strofen går et par i det lunkne vårregnet. Dikter-jeget sier at det er deilig å gå sammen uten å ha sagt noe. Det er nemlig fremdeles for tidlig, men hjertene deres er forberedt på at forelskelsen snart bryter ut.

Ordforklaringer

forspill: en musikalsk innledning til et lengre musikkstykke eller en sang (eller noe annet, i overført betydning)

søledammer: sølepytter

syrinene: busker med tykke grønne blader og store lyselilla blomster som sitter i knopper.

Står ... i knopp: blomster som ikke har sprunget ut enda.

alt: helt

Motiv og Tema

Vårværet og de to personene som går i regnet uten å si noe til hverandre er diktets motiver. Det regner, men regnet er ikke kaldt. Regnet får også byens trær og plener til å dufte grønt og friskt, og blomstene i form av syriner er klare til å blomstre. Det hele beskrives som en sterk sanseopplevelse hos dikter-jeget.

Diktet tematiserer kjærligheten i form av en tidlig forelskelse. Dette skjer gjennom diktets språklige bilder og tankestrømmen til dikter-jeget. Her legges det spesielt vekt på den stillheten og den instinktive kontakten som kan være mellom forelskede mennesker.

Samtidig viser diktet den nervøsiteten man kan ha i med tanke på det å kaste seg ut i et forhold. Man fornemmer og håper at kjærligheten kan utvikle seg, men man er fremdeles forsiktig med å kaste seg ut i den. I diktet ser vi forsiktigheten symbolsk i stoppsignalet til trafikklyset og i at personenes hjerter ligger på vakt. I diktets vårstemning, der regnet gjør allting friskt og klart til å springe ut, ser vi også for...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn