Ivar Aasen
Sammendrag
«Ivar Aasen» er et dikt skrevet av Tarjei Vesaas i 1950. Diktet ble skrevet til en 100-årsmarkering for den første utgaven av Ivar Aasens «Ordbog over det norske Folkeprog».
Vesaas’ dikt kan leses som en takk til Ivar Aasen. Aasen får nemlig mye av æren for å ha samlet det norske folket. Nynorsken har dessuten gjort nordmenn stolte av landet sitt. Vi kan derfor si Vesaas’ dikt knytter Aasens språkprosjekt til den norske identiteten.
Ifølge Vesaas har nynorsken gitt oss frihet. Språkprosjektet har nemlig gitt mennesker muligheten til å skrive på en måte som likner dialekten deres. I dag er det lett å glemme arbeidet Aasen la ned for å danne skriftspråket. «Ivar Aasen» kan derfor leses som en påminnelse om å ikke ta nynorsken for gitt.
Ordforklaringer
attved: ved siden av
bod: budskap
eige: eiendom
løynt: skjult
ope: åpent
hug: tanker, sinn
logne: stille, rolige
Aasens språkprosjekt har samlet det norske folket
Vesaas’ dikt hyller Aasen for å ha skapt et norsk fellesskap og samhold. Fellesskap og samhold er altså verdier som kommer frem i Aasens språkprosjekt.
Fellesskap og samhold blir knyttet til Aasens språkprosjekt i begynnelsen av diktet. I den første strofen beskrives Aasen nemlig som «nedbrytaren av grenser» og «oppbyggaren i ...