Verre å pille seg i nesen enn å si faen

Her får du hjelp til å arbeide med synspunktene i teksten «Verre å pille seg i nesen enn å si faen». Teksten er et intervju fra aftenposten.no med professor i nordisk språkvitenskap, Ruth E. Vatvedt Fjeld.

Vi har funnet de viktigste synspunktene i teksten og gir forslag til hvordan disse synspunktene kan brukes som et utgangspunkt for refleksjon i oppgaven din.

Sammendrag av teksten

Forfatter: Aftenposten
Utgivelse og årstall: www.aftenposten.no, 18.05.2011
Sjanger: Intervju

Språkprofessor Ruth Fjeld forteller at tabugrensene for å bruke banneord i hverdagsspråket har flyttet seg. Ifølge Fjeld er det nå flere banneord som ikke lenger blir betraktet som tabu, særlig av yngre generasjoner. Hun peker på at ord som «shit», «faen», «fuck» og «dæven» har blitt en normal del av småbarnsforeldrenes språk, og derfor vil barna også bruke disse ordene i språket sitt. Dette kan gi problemer for samfunnet, fordi folk har forskjellige grenser. Fjeld nevner for eksempel kristne familier som noen av dem som tar skarp avstand fra banneord. Særlig på skolen som skal være et sted for alle, vil det kunne bli problematisk hvis det ikke blir skapt fellesregler for språkbruken. Hvis imidlertid barna hele tiden hører banneordene hjemme, vil det bli veldig vanskelig for skolene å forby dem.

Ordforklaringer

Her får du ordforklaringer til eventuelt vanskelige ord og begrep i «Verre å pille seg i nesen enn å si faen».

tabu: noe som er forbudt å si eller gjøre, fordi det overskrider alminnelige moralske normer

arena: et sted

Tabugrensene har flyttet seg

Du kan drøfte om språket vårt har blitt styggere nå enn før i tiden. Dette er...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn