Utdrag fra Fy faen

Her får du hjelp til å arbeide med utdraget fra «Fy faen». Utdraget stammer fra en rap-tekst av Hkeem og Temur fra 2017.

Sammendrag av teksten

Forfatter: Hkeem og Temur
Utgivelse og årstall: Utgitt som singel i 2017
Sjanger: Rap-tekst

Teksten er et ganske kort utdrag av refrenget i en lengre rap-tekst. I utdraget rappes det om hvordan mennesker er ubehagelige og ikke har tid til å ta vare på hverandre. I stedet gir de rapperen hodepine, billedlig talt. Det bemerkelsesverdige med utdraget er at det rappes «fy faen, fy, fy faen» i hver andre linje. Slik består en stor del av teksten kun av banneord.

Ordforklaringer

snakes: lumske og ubehagelige personer

Er banneordene en naturlig del av rap-kulturen?

Du kan drøfte om rap-tekstens bruk av banneord er en naturlig del av rap-kulturen. Forbildet til rappere som Hkeem og Temur er amerikansk rap, der mange rappere også banner. Banneordene kan gi rap et sterkt og provoserende uttrykk som kan understreke rapperens budskap. Banneord har for eksempel blitt brukt av rap-musikerne til å uttrykke misnøye med rasisme, sosiale problemer, politiets behandling av minoriteter eller det etablerte samfunnet generelt.

I Hkeem og Temurs tekst brukes verselinjen «Fy faen, fy, fy faen» som et refreng som gjentas mange ganger. Derfor må dette sies å være et bevisst språklig valg de har tatt. Er de ute etter å provosere lytteren? Hva er «budskapet» med banneordene i sangen deres? Vil de kritisere samfun...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn