Bakgrunnskunnskap om språkutviklingen

Det finnes forskjellige typer banneord

Språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld som blir intervjuet i den vedlagte artikkelen, «Verre å pille seg i nesen enn å si faen» har forsket på banneord. Banneord er uttrykk som bryter språkets normer, og som handler om noe som er tabu. Dette vil si ting som for eksempel sex eller religion, og som vi normalt ikke snakker med andre om.

Fjend holder på med å skrive en ordbok med banneord. Her deler hun ordene inn i fem kategorier. De to første kategoriene er «Gud» og «djevelen». Disse innebærer banneord som «herregud», «bevare meg vel», «faen i helvete» og «Jesus». Dette er banneord, fordi man som kristen ikke kan bruke Guds navn utenom bønn. Bruker man ord som «helvete» eller «faen», ble dette tradisjonelt sett på som et forsøk på å tilbe djevelen.

De tre andre kategoriene inneholder banneord som har med sex, ekskrementer eller sykdom og død å gjøre. Dette er ord som «fuck», «kuk», «drit», «drittsekk», «shit» og «pokker» (av sykdommen kopper).

Banneord forsterker språket

Banneord kan sees på som en form for utsmykning eller forsterking av språket. Ved å bruke banneord i en setning vil innholdet bli fors...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn