Inspirasjon til din kreative tekst

På de følgende sidene gir vi deg inspirasjon til å skrive en kreativ tekst som besvarelse av oppgave 3 i norsk hovedmål, vår 2020. Vi gir spesifikk hjelp til å skrive et essay, et kåseri eller en novelle som utforsker hvorfor fortellinger kan ha stor betydning for mennesker. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av oppgavehjelpen vår hvor vi gir inspirasjon til å skrive en novelle om hvorfor fortellinger kan ha stor betydning for mennesker:

Innfallsvinkel til novelle: Å stå utenfor fortellingenes bånd 

En annen mulig innfallsvinkel er å skrive en novelle som skildrer en person som ikke kjenner de felles fortellingene og står utenfor dem. På den måten bruker du tanker og idéer fra sitatet av Tyrion Lannister, som bl.a. mener at fortellinger skaper bånd mellom folk. 

I novellen kan du vise hvordan det føles å stå utenfor fortellingenes bånd. Kanskje skriver du fra perspektivet til en utlending som er i Norge den 17. mai. Du kan beskrive det fellesskapet som skapes omkring den felles norske historien, og hvordan det føles å stå utenfor dette fellesskapet. Her kan du også bruke ideen om at fortellinger er viktige for samfunnet, som Per Thomas Andersen presenterer i sitt sitat. Du kan også dra inn hans idé om at man blir «et gagnlig samfunnsmenneske» av fortellinger.  

Det kan være at personen i din novelle ikke kjenner en viktig fortelling som Et Dukkehjem - en fortelling mange nordmenn også føler et fellesskap omkring. Og kanskje forstår ikke personen hvorfor vi bærer en bunad den 17. mai. Kanskje har personen aldri smakt kvikk-lunsj eller vært på fjellet? 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn