Visa om løgna
På denne siden viser vi hvordan du kan bruke elementer fra «Visa om løgna» av Alf Prøysen i et kåseri om løgn og sannhet.
Du får først et kort sammendrag av visen, og deretter går vi gjennom de interessante elementene fra teksten. Vi fokuserer spesielt på hvordan elementene kan overdrives, slik at de blir humoristiske. Det ligger imidlertid også en kjerne av alvor i elementene, slik det skal i et kåseri.
Fakta om teksten
Tittel: «Visa om løgna»
Forfatter: Alf Prøysen
Utgivelse: 1967
Sjanger: Vise, dvs. et dikt som kan synges med en enkel melodi
Kontekst: Visen ble utgitt i Arbeiderbladet 30.05.1967
Sammendrag
«Visa om løgna» handler om forskjellene mellom sannhet og løgn. Visen beskriver de positive forestillinger og idéer vi har om sannheten, og de negative tankene vi gjør oss om løgnen. Sannheten er glad og syngende, mens løgnen gråter (str. 1). Sannheten går ikke på kompromiss og derfor seirer den, mens løgnen må leve i skyggene (str. 2). Sannheten vinner rettsaken med klare beviser og fakta, mens løgnen er dødsdømt (str. 3).
Sannheten kan imidlertid også gjøre vondt. Sannhetens vei er fylt med glasskår og stein, mens løgnen gjør det mulig å ta skjulte stier og omveier utenom skårene og steinene (str. 4).
Ordforklaringer
lindt: mildt, blidt.
læt: lyd, melodi.
kjøbslå: forhandle om prisen på noe, så det blir billigere. Noen ganger ved å gi noe selv for å få prisen ned.
ting-sal: rettssal, hvor man fremfører saken sin.
lønnlige: skjulte, hemmelige.
Et kåseri kan bruke visens billedlige fremstilling av sannhet og løgn
I «Visa om løgna» beskrives sannhet og løgn på vidt forskjellige måter. Sannheten forbindes med glede, sang og seier, mens l...